onsdag 25 november 2009

Fönsterskyltning

Häromveckan fick jag i uppdrag att göra "Vita fönstret" till årets julskyltfönstertävling. Resultatet från min roliga dag blev följande: (Fotokvaliteten är katastrofal, men jag fotade en som hastigast en trött morgon)
En kollega+praktikant fick "Röda fönstret" på sin lott.
Att göra skyltfönster är en av de uppgifter jag gillar bäst inom mitt yrke. Det är ett kreativt arbete men det är samtidigt många saker man bör tänka på. En skyltning kan vara uppbyggd på flera olika sätt. Man kan skylta med ett visst tema, ett märke, en produktgrupp m.m. Jämvikt, balans, harmoni... nyckelorden är många. Ett av de vanligaste felen man ser i fönsterskyltningar är det som vi brukar kalla "rutschkanan", dvs när man sätter de största sakerna längst bak och de minsta längst fram. Då blir fönstret platt och ointressant. Ett annat fel är att man använder bara halva fönstret, t ex om man placerar allt på golvet och inget i övre halvan av fönstret. Vidare behöver man ta i beaktande fönstrets höjd. Kommer fönstret högre upp på fasaden eller är fönstret i marknivå? Ungefär i vilken höjd betraktar man fönstret när man går förbi? Fönstret behöver ha ett blickfång som placeras i rätt höjd i förhållande till betraktarens ögonhöjd. Skyltningen får inte bli för orolig men ändå innehålla intressanta föremål som får förbipasserande att stanna upp och bli intresserade. Som sagt, det är mycket man behöver tänka på, men ack så inspirerande.
Ps. Om ni gillar våra fönster, fyll gärna i er röstsedel med nr 26. :)

lördag 21 november 2009

Bygget framskrider


Takstolarna är nu på plats och som vi befarat så blev huset för högt i förhållande till längden. Vi hamnade att ändra på ritningen hastigt och lustigt efter att vi märkte att golvkonstruktionen inte var anpassad till kilstenarna. Detta är nu för sent att ändra på så vi får fortsätta med friskt mod och hoppas på att det ändrar lite sen fönstren, panelen, lister och foderbräden kommer på plats. Besvikelser slipper man inte undan när man bygger, och detta får väl klassas som den första.

söndag 15 november 2009

IKEA-favoriter

Två IKEA-favoriter fick följa med hem från veckans IKEA-shopping. Med taklampan Ottava blev det kärlek vid första ögonkastet. Härlig metall och handblåst glas gjorde att jag föll pladask. Tyvärr hade jag ingen lämplig glödlampa hemma men upp skulle den i alla fall och en provisorisk lampa med frostat glas får fungera som nödlösning även om den inte alls passar stilen. Kan vara svårt att hitta en passande gammaldags glödlampa i dessa energispartider, någon som kan tipsa var?

Väckarklockan Dekad var även den charmigt gammaldags, men den blev inte långlivad i vårt sovrum. Den tickar med alltför höga decibell för att man ska kunna sova ostört. Batteridrivna klockor är definitivt mera tystgående än uppdragbara Dekad, men fin är den i alla fall.

torsdag 12 november 2009