måndag 25 januari 2010

Drömmen om ett skurgolv

Som motvikt till mitt enformiga fönstermålande drömmer jag och planerar för senare skeden av husbygget. Något som ligger väldigt högt på vår önskelista är skurgolv. Vi har en hel del gamla golvplank i lager som vi ska använda, men största delen är tyvärr målade. En del är dock obehandlade, men de behöver först få en omgång med skurborsten för att vi ska kunna avgöra om de går att använda som omålade eller ej. En del fläckar och smuts kan väl gå för sig, men om det dyker upp stora oljefläckar och dylikt hamnar vi nog att tänka om.
Skurgolv är ett golv som egentligen är obehandlat. Det har bara skurats med kallt vatten och såpa. Det sägs bli bara vackrare och mera lättskött med åren. Ett gammalt skurgolv är således det vi nu söker med ljus och lykta. Visst går det att göra skurgolv av nya golvplank också, men det räcker många år och många skurningar innan golvet får sin vackra charm.
Nedan några suddiga bilder som jag fotat ur boken Målade golv av Göran Gudmundsson.

På bilden ovan ett nylagt skurgolv.


Dessa plank kommer troligen att få bli golv i hobbyrummet eller i någon sovkammare. Och som sagt, förhoppningsvis obehandlade. :)

7 kommentarer:

Lundagård sa...

Skurgolv är underbart! Skulle också vilja ha, fullt med oljiga bildelar var tyvärr förvarade på våra golv så det blir svårt att få att räcka till ens ett rum. Hoppas ni får ihop golv till något rum av era.

klipposfia sa...

Trägolv är nog det bästa som finns! alltid varmt och skönt att springa barfota på:) har tyvärr ingen direkt erf av äkta skurgolv men jag kan tänka mig att det är ännu skönare! vi har bara oljade...

Lantliga drömmar sa...

Skurgolv är underbart vackra! Jag drömmer också om det... :)

eirikas sa...

Härliga bilder på vackra golv! Hos oss är vi 'lyckligt lottade' och har skurgolv, nyinlagt dock :) Kan säga att det blir bättre och vackrare med tiden. Superskönt att gå på med bara fötter! Ha det bra!

Flickan på landet sa...

Låter finemang!Ert hus kommer att bli en DRÖM!hoppas ni hittar ert golv!!

Grinden på glänt sa...

Fortsätt drömma om skurgolvena! Hoppas ni får till ett sånt!

Lantliga drömmar sa...

Inte illa med mamma som bakar, oftast blir det ju så mycket godare då också när man själv slipper jobbet! ;)