torsdag 12 augusti 2010

Dörrprojekt

Ibland slår mig tanken om vi inte är lite galna i alla fall. När jag igår började fundera över hur många timmar jag sätter ner på att renovera våra mellandörrar slogs jag igen av tanken. Vi har sammanlagt tre pardörrar och nio vanliga mellandörrar (+karmar) ihopsamlade från Kokkola i norr till Sundom i söder. Alla dessa dörrar får nu i tur och ordning en upprustning, en process som uppskattningsvis tar 30-40 timmar i anspråk per dörr. Sätter man detta i jämförelse mot en 5o lapp som man kan få ge för en dörr från ett byggvaruhus idag, så tåls det att fundera över...

Dörrkarmar med målet färdigt avskrapat. Skrapandet är den mest arbetsdryga proceduren.

Även dörren har blivit kvitt målet efter en omgång med varmluftpistol och skrapor.

Slipningen tar vid. Går enkelt med maskin på de släta ytorna.


Profilerna kräver mera handarbete och således också mera tid.


Råttorna har smakat ordentligt och en bit sågas ur för att lappas i med nytt trävirke.

Gångjärnen får en omgång med målborttagningsmedel.

Låset är putsat och väntar på att få en behandling med grafitpasta bara jag lyckas få tag på nån sån. Låsen och gångjärnen är oftast målade, men jag väljer att behandla dem på annat sätt. Gillar den gamla, mörka metallen bättre. Efter behandlingen med grafitpasta får hela låset ungefär samma färg och yta som vredet på bilden.
Sen blir det dags för målning, vilket är den roligaste delen, men den delen får vänta ännu tills vidare. Först skall alla dörrar och karmar putsas. Och med detta jobb har jag säkert hela hösten räddad.

Galna eller ej, det spelar väl sist och slutligen inte så stor roll, så länge vi trivs med det vi gör! :)

4 kommentarer:

Willa Rosa sa...

Det lönar sig nog:) Ni får så otroligt vackert och värdefullt med ett sånt arbete. Krya på dig också!
-kristina

Lundagård sa...

Man vågar knappt tänka på hur många timmar man lägger ner på byggandet... ibland kan det ju kännas lite väl egoistiskt. Men att sitta och sticka en hel kväll är väl samma som att skrapa färg en hel kväll. :-)
Men no var he jo så grannt tå he vaa fäädi!

klipposfia sa...

Det gäller att ha starka nerver bara:) för visst är det motigt och knotigt mellan varven då inget verkar gå fortare än långsamt....men vilken känsla sen, då man är färdig! den lever man läng på:) God fortsättning!

Lantliga drömmar sa...

Mycket tid lägger ni ner på allt, men galna är ni inte! :)
Finns inget fulare (ursäkta!) än dessa pappersdörrar du får för 50-lappen från byggvaruhuset! Äkta trä ska det vara, och dörrar med sådana speglar som ni har är de vackraste jag vet! Ligger fortfarande om morgnarna och kvällarna och tittar på vår sovrumsdörr och tycker den är så vacker fastän den inte ens är färdigmålad! :) Förr i världen kunde de verkligen!