tisdag 16 april 2013

Röda skåp och hyllor

Det blev ett längre uppehåll igen och ni har fått beundra finporslinet ett bra tag nu. Idag är det skåp på tapeten. Jag har förundrat mig över hur det kommer sig att så många skåp vi har råkar vara just samma rödbruna färg. Problemet är att jag aldrig riktigt fastnat för färgen, eller färgen i sig är det väl inget fel på, men jag får den inte riktigt att passa in här hos oss. Det är ju bara att måla då, tycker ni, eller hur? Jo, sant, men sen jag gick på möbelrestaureringskurs kan jag helt enkelt inte tänka mig att måla om möbler med orignalfärgen kvar. Det gör ont redan vid tanken att börja skrapa bort färgen så istället vill jag försöka få möblerna att passa in sådana som de är.
 Detta lilla torpbord/skåp är nog en av de äldre möblerna här i huset. Litet, gulligt och vackert ådermålat.
Det stora, rödbruna skåpet i köket sökte sällskap i samma färg, lösningen blev en tallrikshylla med samma färg på sidorna. Nu borde jag istället hitta något som ger den gröna färgen sällskap i köket.
 Nu just funderar jag på om jag skulle hitta något lämpligt, diskret schablonmönster att trycka på tapeten för att få in den rödbruna färgen där också. I nuläget blir kontrasten mellan tapeten och möblerna för stor i mina ögon.

Sist kommer ett skåp vi fick i inflyttningspresent, samma brunröda färg här också. Alla skåp har en jättefin patina och är inte alls fula i sig själv, men som sagt, utmaningen för mig blir att försöka få dem att smälta in där de står.

4 kommentarer:

Ingelill sa...

Fint fint!

Lantliga drömmar sa...

När jag tänker på ert hem så ser jag alla ordentliga, riktiga material ni valt, och det i kombination med de rödbruna äkta möblerna! Kan förstå att du har svårt att bli vän med färgen, men den skapar en underbar, varm atmosfär i ert hem!

Kristin sa...

Förstår precis din känsla, vi har ett gammalt rött skåp som är från slutet 1600-talet/början 1700-talet. Det var fr början grönt, men målades väl om på 1800-talet i den engelskt röda kulörten. Tycker också det är svårt att få det att matcha vår övriga inredning, och kan inte tänka mig att måla över detta gamla skåp (den äldsta möbel vi har)... men placerat i ett i övrigt ljust rum (vår matsal) tycker jag det gör sig hyffsat okej. Jag tycker nog att det röda passar till just ljusa färger, blanda inte in en röd bård, tycker jag... Om man har för mycket olika färger och dessutom bårder får jag lite känsla av allmogemuseum och då blir det liksom "jobbigare" att leva med (min känsla!).

Louise sa...

jag tänker antingen ljusare bakgrund, så den ser mer brun ut, eller en glad färg som turkosblå. brunt och turkost är väldigt fräscht. Hittade hit från lundagård förresten, lycka till med samarbetet!