söndag 16 december 2012

Riga

Jag fick i helgen möjlighet att åka på en två-dagars tur till Riga med maken och en del av hans kollegor. Under dessa två dagar hann vi med en hel del och jag kan varmt rekommendera ett besök i Riga, särskilt i juletider. 
 I Riga finns en av Europas största julmarknader och jag som alltid drömt om att besöka julmarknaderna i Tyskland fick nu nästan uppleva detta, borsett från att jag var i Riga i stället för i Tyskland.
 Till största delen var det hantverk som såldes i julmarknadsstånden, bland annat sockor och vantar i mängder, men där fanns också en hel del pälsmössor, souvernirer och annat tingel-tangel.
  Om man får tro årtalet på dörrposten på bilden nedan så har denna byggnad en hel del år på nacken. Dörren leder in till en medeltida restaurang där vi åt ett mål mat.
 Restaurangen var verkligen en upplevelse i sig, även om maten inte var vad jag normalt skulle uppskatta. Restaurangen lystes upp nästan enbart av levande ljus, gamla föremål och möbler hittades överallt i restaurangen, servitörerna hade medeltida kläder på sig och hela helheten gav en otrolig stämning. Bilderna kan inte på långt när återge upplevelsen!

 Inne i ett köpcenter hittade vi denna utställning av brudklänningar. Klänningarna var gjorda av papper och måste ha krävt en hel del timmar i anspråk att förverkliga. Fascinerande!
 Marknadsstånden fanns i många varierande former, som detta pepparkakshus till exempel, där tanten sålde pepparkakor i alla möjliga varianter.

 De allra flesta stånden var dock vanliga små stugor med gamla, frusna tanter med sina alster.
 Jag hade föreställt mig ett stort torg med långa rader av marknadsstånd, men i stället möttes man av små öppna platser här och där med en grupp stugor. Detta gjorde allt så mycket mysigare, och ofta hörde man barn eller någon annan sånggrupp uppträda på en liten scen mellan stugorna.

 Hästar, ponnyn och får hade också hittat till stan men de verkade fridfulla och harmoniska mitt i vimlet.
 Vi sov på ett gammaldags, mysigt hotell i gamla stan, alldeles intill julmarknaden.
 Det gav en otrolig julstämning att gå omkring bland marknadsstånden på kvällen, med julmusik klingande i mörkret och glada människor i farten. Julstressen kändes verkligen långt borta i denna miljö.
 Vi hann också njuta av två konserter i Rigas mäktiga kyrkor. Den första var en orgelkonsert och den andra var en konsert som hölls av musikelever. Jag måste medge att jag knappast tidigare lyssnat till något så vackert som den andra konserten! Mäktig musik i en mäktig kyrka!
Efter dessa upplevelserika dagar i Riga kan jag varmt rekommendera Riga som resmål för andra intresserade. Julstämningen kom i gång på riktigt där så nu är jag redo att ta mig an den stressigaste veckan i året på jobbet.

Ha en bra vecka!

4 kommentarer:

Lantliga drömmar sa...

Oj! :) Vilka upplevelser! Ni hade säkert en jättefin helg, och så skönt att komma bort från all stress här hemma! Härligt, och fina bilder! :)

Anonym sa...

Åh stämningsfullt!

Ingelill sa...

Riktigt så man blir avundsjuk! Önskar dej julfrid istället för julstress...sköt om dej!

Lantlig längtan sa...

Vilka vackra hus och byggnader och mysig julstämning... Det var säkert en härlig resa såhär inför julen! :)