onsdag 25 november 2009

Fönsterskyltning

Häromveckan fick jag i uppdrag att göra "Vita fönstret" till årets julskyltfönstertävling. Resultatet från min roliga dag blev följande: (Fotokvaliteten är katastrofal, men jag fotade en som hastigast en trött morgon)
En kollega+praktikant fick "Röda fönstret" på sin lott.
Att göra skyltfönster är en av de uppgifter jag gillar bäst inom mitt yrke. Det är ett kreativt arbete men det är samtidigt många saker man bör tänka på. En skyltning kan vara uppbyggd på flera olika sätt. Man kan skylta med ett visst tema, ett märke, en produktgrupp m.m. Jämvikt, balans, harmoni... nyckelorden är många. Ett av de vanligaste felen man ser i fönsterskyltningar är det som vi brukar kalla "rutschkanan", dvs när man sätter de största sakerna längst bak och de minsta längst fram. Då blir fönstret platt och ointressant. Ett annat fel är att man använder bara halva fönstret, t ex om man placerar allt på golvet och inget i övre halvan av fönstret. Vidare behöver man ta i beaktande fönstrets höjd. Kommer fönstret högre upp på fasaden eller är fönstret i marknivå? Ungefär i vilken höjd betraktar man fönstret när man går förbi? Fönstret behöver ha ett blickfång som placeras i rätt höjd i förhållande till betraktarens ögonhöjd. Skyltningen får inte bli för orolig men ändå innehålla intressanta föremål som får förbipasserande att stanna upp och bli intresserade. Som sagt, det är mycket man behöver tänka på, men ack så inspirerande.
Ps. Om ni gillar våra fönster, fyll gärna i er röstsedel med nr 26. :)

4 kommentarer:

Grinden på glänt sa...

Jättefint!

maria sa...

va fint! om jag hinner till stan innan tävlingen avslutas ska jag givetvist rösta på er!! :o)

Vilken härlig stuga ni kommer att få en dag, känn dej nöjd och glad nu bara *LER* att allt kanske inte blir som man tänkt sej hör ju till.....men i ert fall ser allt perfekt ut hittills!!

Nu ska jag byta till julgardiner....trallalallalaaa.......Ha en mysig lillajul!!

Willa Rosa sa...

Tack för din komment, det är så roligt att få dem. Du nämde om att du tycker också om vit amaryllis, kanske du visar någon dag på bloggen dina julblommor också?!

Lantliga drömmar sa...

Så fint! Det är tydligen en massa saker man måste tänka på när man "pyntar"! Det skulle jag aldrig ha tänkt på heller om du inte hade sagt det, men härefter kommer jag säkert att studera skyltfönstren ännu mer noggrant! :)

Jaa, vi ska absolut komma ut nån dag/kväll! Vi får höra av oss och se när ni har passligt! Det skulle vara jättekul! [och ja, återuppleva gamla minnen från clasas också, fick en massa minnesbilder när jag såg skymtar från era köksskåp i lamp-inlägget ;) Måste få se allt igen, och det ska bli kul att se hur annorlunda ni har inrett! :)]

Skön helg!