torsdag 25 september 2008

Fladdermusskräck

Jag har fått en ny fiende! För första gången i mitt liv har jag blivit tvungen att göra en bekantskap jag gärna skulle vara utan. Igårkväll dök den upp på vår tomt i skymningen. En livs levande fladdermus, och jag är nästan beredd att sälja hela tomten o allt. Ikväll har den gjort mig skräckslagen nästan till döds. När vi står där (mannen&jag) i mörkret och kämpar med att få loss timror kommer den och börjar flaxa kring öronen på oss. Gubben han såg den inte, men jag som stod på marken o tittade uppåt såg den avteckna sig mot himlen när den gång efter gång tog ny sats o flög rakt emot oss. Ja skrek och viftade och skrek, men den elakingen bara fortsatte. Fattade tag i en bräda och slog vilt omkring mig men till sist blev det helt enkelt för mycket. Jag kastade brädan ropa åt gubben att nu går jag hem och sprang raka vägen till bilen allt vad jag orkade. Och hem for jag med hjärtat i halsgropen! De e ju bara för äckliga!!

Nu måste jag försöka förtränga den hemska upplevelsen innan jag går och lägger mig för annars drömmer jag väl om fladdermöss hela natten. Istället ska jag visa er några bilder från pulpeten sen den blivit grundmålad. Ännu ska den målas åtminstone ett varv och sen göras ngt som gör att den ser gammal ut, men som jag inte minns vad hette. :-D
Målad med linoljefärg, titanvit med pyttelite ultragrönt

Tillverkarstämpeln lämnade jag synligt. Tyvärr syns det inte så bra på fotot för min dåliga kamera tar inga tydliga närbilder inomhus.

tisdag 23 september 2008

Skurborste o. tallsåpevatten

Puh! Idag har jag släppt loss med skurborste o tallsåpevatten på mitt gamla fina blivande köksskåp. Det var rejäält dammigt å smutsigt så det var ett riktigt slitgöra. Lukten kan ni säkert gissa er till, så den behöver jag knappast beskriva. Övre delen av skåpet blev färdigt skurat för denna gång, men jag kan tänka mig att jag vill skura det ännu x antal gånger innan jag känner mig redo att placera min kaffeservice i det. Steget mellan dammig musskit o min kaffeservice känns nog större än en omgång med skurborsten.


Jag har länge varit stolt över skåpet men först idag börjar jag riktigt förstå hur dyrbart det verkligen är. Vi hade nämligen köp-, sälj- o. bytesdag med möbler på skolan idag o där fanns en del antikmöbelhandlare som en efter en kom o. beundrade skåpet. Efter kommentarer som : "Oletko nähnyt mikä kaappi?" Voi, että ku hieno!" Wow, vilket skåp! " Tässä olis toi kaappi mistä mä puhuin" m.m. så började jag känna mig allt mera stolt över att vara ägaren till skåpet.


Samtidigt ökade de min färgsättningsångest med följande kommentarer: " Det här får du aldrig måla" , "du tänker väl inte måla om det, det är ju perfekt som det är", "det här skåpet behöver ju inte ens målas". Och jag slingrar mig...njaa kanske jag inte borde, hmm, nej det behöver väl inte målas, njaaaee men..... hmm...

Usch vad jag blir osäker! De tycker väl att de har rätt att ta av mig skåpet för att rädda det från förstörelse, eftersom ägaren är så oförståndig och tänker måla det! Får väl fundera på att bara rätta till de små skavankerna o sedan ta hem det o måla det i föusi där ingen ser hur jag bär mig åt. :-) Eller så får jag bara försöka lära mig att gilla den gamla färgen...

Även baksidan är jättefin! De bilade bakbrädorna riktigt understryker åldern på skåpet.


Skinande rent! :-)

Underdelen av skåpet måste jag visa nån annan gång, men det ser inte mycket ut för världen. Det har i något skede blivit ändrat på, ev helt utytt, och är helt rätt o slätt med två stora skåpdörrar. Dessutom är det så dåligt att läraren påstår att jag inte själv duger till att restaurera det ( ??? ;-) ) så han har anlitat en av gubbarna på snickarlinjen att ta sig an den delen. De funderar på att sätta in några lådor och ändra på det lite för att få det att passa bättre in med överdelen. Själv låter jag experterna på området planera och fundera och så underkänner el godkänner jag deras funderingar sen innan de skrider till verket. Ska bli spännande att se vad de kommer fram till. Men till dess fortsätter jag fundera på hur jag skall komma mig ur färgsättningsknipan.... :-)

Ha det gott!

tisdag 16 september 2008

Krombidag

Idag har det igen varit en Krombidag. Dörrarna är nu avslutade efter skede 1 och jag har fortsatt med att restaurera en pulpet. Den börjar småningom bli i målningsstadiet och därmed stiger ångesten för mig. Har så otroligt svårt att bestämma mig vilken färg den ska bli. Frågar jag läraren tror jag att svaret blir ngt i mörkbrunt, själv lutar jag mest mot vitt, men ingen pulpet har väl ursprungligen varit vit?!

Nu e det dags för mat så det blir bara en bild idag. Ska visa er pulpeten som den såg ut före jag började på, så får ni tipsa mig med färgen. Fotot är jättedåligt, jag hade redan börjat skrapa bort färgen när jag märkte att jag kanske borde ta ett "före-foto" så jag fotade i alltför starkt solljus utomhus, men kanske det syns någorlunda i alla fall. Som sagt: ge gärna färgförslag, så kan jag visa er resultatet sen.... Annars släpar jag väl hem den omålad när jag int kan bestämma mig.

onsdag 10 september 2008

Uppdaterande

Ska göra ett nytt försök idag för att se om jag lyckas bättre med bildplaceringen. Ikväll har vi haft hjälp på tomten av min syster med familj och det är ju alltid uppskattat. Även barnen drog sitt strå till stacken med att plocka rivningsskräp som konstigt nog finns överallt på tomten. Min systerdotter på 4 år sammanfattade vårt projekt ganska beskrivande : "Det räcker nog länge förrän nån kan börja bo i något hus här, det räcker så många dagar och nätter så det går inte att räkna. " Jag kunde inget annat än hålla med. Mera rätt kan man knappast ha. Men nog är det bara att knega på.


Ska nu försöka sätta in några uppdaterande bilder från tomten.
Grävmaskinen har lyft bort taket så nedplockningen kan börja.

Dammigt värre


Ska också fresta er med några bilder från vår höstutflykt till Ohtakari. Underbart väder och underbart ställe. Definitivt värt ett besök!

Picknik på stranden går lika bra på hösten





Det var allt för idag. Gonatt!

tisdag 9 september 2008

Blogg-osmart

Måste bara tillägga att som ni säkert märker har jag inte fått det att fungera riktigt smidigt ännu med mina inlägg. Bilderna o. bildtexterna hamnar lite huller om buller, så ni får ha lite överseende med mina klumpiga inlägg. Fattar inte riktigt hur det blir så där, ser helt annorlunda ut innan jag publicerar inläggen. Har någon smartare bloggare nå tips att ge?

Inredningsröra

Har funderat på att lägga in lite bilder från vårt nuvarande hem, men har inte ännu hittat ett enda hörn som skulle vara värdigt att få synas på bloggen. Speciellt inte sen jag skrivit om mig att jag gillar inredning, för det finns knappast en enda detalj som skulle tyda på ngt sådant. Jag kör nämligen enligt den principen att eftersom detta bara är en hyreslägenhet med fula tapeter o. ful inredning, så varför skulle jag börja satsa tid o pengar på detaljer, när helheten ändå är botten?! När man var nygift o. trodde att man visste vilken stil man gillade o. därför ville köpa allt nytt satsade man lite, men efter hand har jag helt ändrat smak, men "jöutas" ändå inte börja byta ut allt. Så nu har jag möbler, gardiner o. prylar i tusen olika stilar, färger o. former och tröstar mig med att när vi flyttar in i vårt hus får jag inreda enligt min nuvarande smak. Till dess sparar jag in pengar med att använda de gamla omoderna gardinerna o möblerna.

Ska iaf försöka lägga in några bilder när jag ändå är igång. :-)
Mitt första restaureringsprojekt i Krombi: En spegeldörr som ska användas i vårt hus sen när vi bygger. Ett riktigt slitgöra att skrapa bort målet! En sida per skoldag, så ni kan tänka er att det känns tröstlöst när man vet att man kommer att behöva 9 st. Tyvärr kan jag inte visa er slut-resultatet än på några år, eftersom de måste passas in i dörrkarmarna på plats i huset förrän jag kan laga dem klara. Men mellanstadiet såg ut så här, när skrapandet var klart.

Sen några bilder från jobbet, utställningen under kulturens natt.















Floriststuderandenas temaarbeten med naturmaterial:
Arrangemang med skägglav.



Tavla av björk.






Sist ska ja visa en bild från min mans bok-samling. Jag gillar gamla böcker för inredningens skull, medan han gillar dem för innehållets skull. :-) Hursomhelst, bra att det finns ngt som vi båda gillar. :-)

onsdag 3 september 2008

Lufolkfakta

Tänkte presentera lite Lufolkfakta för sådana som inte känner till projektet
* Tomten Lufolk köpte vi i maj -07 av min mans systers man ( han hade några år tidigare köpt tomten av den kände Ålandsmiljonären )

* På tomten fanns följande byggnader:

-gammalt egnahemshus i mycket dåligt skick, håller nu på att rivas ner




- ett "föus" från 50-talet, skall renoveras där det behövs, drömmer om att måla det rött, sätta in 16-rutigt spröjs på fönstren m.m


- en bagarstuga som nu är nedplockad o. i gott förvar i "föusi" , skall bytas ut timror här o. där och sen plockas upp igen



- en sädesbod, skall målas å kanske bytas nå bräder vid behov, blir kanske vår utebastu nån gång i framtiden


- en sommarbod med jordkällare under, ganska dåligt skick, ska grävas fram ur marken å bytas ut lite timror om det lyckas




- ett litet redskapsskjul, nedplockat o. ska plockas upp igen i mitt grönsaklsland :-)
- ett uthus som har rivits o. brännts upp ( höll på att rasa ihop)

Det var väl allt... :-)

Ledig dag

Idag har jag haft ledig dag å tänkte satsa på att lägga in lite mera bilder här, men nu närmar sig dagen sitt slut utan att jag haft tid att sitta framför datorn. Har varit till stan me syrran å dit försvann eftermiddagen. Nu e de dags att laga mat åt gubben, sen ska ja bort ikväll, så det blir väl foton nån annan dag får vi hoppas...

måndag 1 september 2008

Bloggtest

Hej!

Nu har jag tagit klivet ut i bloggvärlden. Spännande! Som rubriken på inlägget berättar så är denna blogg bara ett test till att börja med. Jag är nämligen inte riktigt rätt typ för att blogga; jag är varken skribent eller fotograf, så ha inga förväntningar på denna blogg. Dessutom är jag väldigt lat med uppdateringar så ett inlägg per månad är kanske det mesta jag kan prestera. Jag har inget intresse av att tillbringa mer tid framför datorn än jag redan gör, så om jag blir allför beroende så slutar jag. Men... kanske det är värt ett försök?!