söndag 16 december 2012

Riga

Jag fick i helgen möjlighet att åka på en två-dagars tur till Riga med maken och en del av hans kollegor. Under dessa två dagar hann vi med en hel del och jag kan varmt rekommendera ett besök i Riga, särskilt i juletider. 
 I Riga finns en av Europas största julmarknader och jag som alltid drömt om att besöka julmarknaderna i Tyskland fick nu nästan uppleva detta, borsett från att jag var i Riga i stället för i Tyskland.
 Till största delen var det hantverk som såldes i julmarknadsstånden, bland annat sockor och vantar i mängder, men där fanns också en hel del pälsmössor, souvernirer och annat tingel-tangel.
  Om man får tro årtalet på dörrposten på bilden nedan så har denna byggnad en hel del år på nacken. Dörren leder in till en medeltida restaurang där vi åt ett mål mat.
 Restaurangen var verkligen en upplevelse i sig, även om maten inte var vad jag normalt skulle uppskatta. Restaurangen lystes upp nästan enbart av levande ljus, gamla föremål och möbler hittades överallt i restaurangen, servitörerna hade medeltida kläder på sig och hela helheten gav en otrolig stämning. Bilderna kan inte på långt när återge upplevelsen!

 Inne i ett köpcenter hittade vi denna utställning av brudklänningar. Klänningarna var gjorda av papper och måste ha krävt en hel del timmar i anspråk att förverkliga. Fascinerande!
 Marknadsstånden fanns i många varierande former, som detta pepparkakshus till exempel, där tanten sålde pepparkakor i alla möjliga varianter.

 De allra flesta stånden var dock vanliga små stugor med gamla, frusna tanter med sina alster.
 Jag hade föreställt mig ett stort torg med långa rader av marknadsstånd, men i stället möttes man av små öppna platser här och där med en grupp stugor. Detta gjorde allt så mycket mysigare, och ofta hörde man barn eller någon annan sånggrupp uppträda på en liten scen mellan stugorna.

 Hästar, ponnyn och får hade också hittat till stan men de verkade fridfulla och harmoniska mitt i vimlet.
 Vi sov på ett gammaldags, mysigt hotell i gamla stan, alldeles intill julmarknaden.
 Det gav en otrolig julstämning att gå omkring bland marknadsstånden på kvällen, med julmusik klingande i mörkret och glada människor i farten. Julstressen kändes verkligen långt borta i denna miljö.
 Vi hann också njuta av två konserter i Rigas mäktiga kyrkor. Den första var en orgelkonsert och den andra var en konsert som hölls av musikelever. Jag måste medge att jag knappast tidigare lyssnat till något så vackert som den andra konserten! Mäktig musik i en mäktig kyrka!
Efter dessa upplevelserika dagar i Riga kan jag varmt rekommendera Riga som resmål för andra intresserade. Julstämningen kom i gång på riktigt där så nu är jag redo att ta mig an den stressigaste veckan i året på jobbet.

Ha en bra vecka!

torsdag 13 december 2012

Vedväska



Det är inte alltför ofta jag tar mig tid att loppis-shoppa och de få gånger det blir av så hittar jag inget att fynda. Senaste loppisrundan var en av de mer lyckade på länge och bland annat denna fina läderväska hittade jag. Väskan används nu som vedbehållare, rejäl och rymlig som sådan.

måndag 3 december 2012

Lite resultat



Här kommer lite resultat-bilder från min blygsamma början av mitt måla-lister-projekt. Mitt blivande hobbyrum har fått färg på listerna och nu är toaletten i tur. Det går inte så snabbt framåt eftersom det ska till tre strykningar innan det är klart, men nu är jag i alla fall igång.
 Jag gillar verkligen att använda linoljefärg (köpt här), men det lilla negativa är att färgen tar god tid på sig att torka. I en värld där allt ska vara klart på momangen, eller helst igår, är det ändå hälsosamt att låta saker ta tid. Lite motvikt behövs i denna hektiska tid, särskilt nu inför julen när folk nästan jäktar sig sjuka för att få allt tipp topp i hemmet. Jag struntar i jul-baket och jul-städningen och målar lister istället. Julen kommer ju hursomhelst.

Skön adventstid till er!

Ps. Väggarna är ljusbeiga (vetegrå+lite vitt) i verkligheten, inte gula, som bilden försöker berätta.

söndag 11 november 2012

Lugn&Ro

Om någon känner till var man kan skaffa lugn&ro eller fritid&energi på burk tar jag gärna emot tips. Det går liksom lite trögt på Lufolk nu. Vi får inget gjort, men kan inte heller säga att vi är lata. Hur jag än funderar hittar jag ingen förklaring till hur det kan gå ihop att vi jäktar och jobbar, men ändå inte har en gnutta resultat att peka på.  Nu har jag på allvar tänkt ta tag i listmålandet igen och hoppas att jag småningom skall ha åtminstone något resultat att peka på när någon frågar vad vi gjort den senaste tiden.


Äppelmos har vi i alla fall hunnit koka i denna höst. Vi har nästan drunknat i äppelskörden, men fortfarande har vi mycket äppel kvar.

Denna stol ropade jag in på en auktion i höstas. Tyget behöver nog bytas i något skede, men det är ändå inte så illa däran att stolen inte går att använda tills vidare. Perfekt stol att sitta och sticka varma sockor eller tröjor i, medan brasan sprakar i kakelugnen. Men först var det ju listerna...


måndag 22 oktober 2012

Färgglädje i höstmörkret

Tänkte tipsa om Sunds trädgårds omröstning där ni kan vinna ett 50€ presentkort genom att rösta på er favorit bland arrangemangen som vi florister har skapat kring temat "Färgglädje i höstmörkret". Ovan ser ni en bild på mitt bidrag, men titta in här och välj just er favorit bland bidragen före den 31.10.2012.


tisdag 16 oktober 2012

Ett hav i gult



 Gräsmattorna kring huset har förvandlats till ett gult hav. Jag försökte hastigt ta bort det mesta, men nu ser de lika ut igen. Tänk om det ännu fanns pigor och drängar som tog hand om gården med endast mat och husrum som belöning! Nu just känns det som om man hinner med en liten bråkdel av vad som borde göras och en piga skulle mer än gärna få flytta in och sova i den knarrande kökssoffan.

Den här pigan anmälde sig genast, men hon kunde dock inte ge några kvalitetsgarantier för utförda uppgifter så jag tror jag avvaktar ännu i väntan på andra intresserade innan jag låter henne inta pigsoffan.

söndag 30 september 2012

Höst i luften

 Nu är hösten här med besked. Regn och rusk för det mesta, men så känns också luften frisk och sval. Vi har ju numera orsak att oftare än förr söka oss ut oberoende av väder, när vovvens spring i bena inte frågar efter vädrets karaktär. Detta är ju i sig inte så illa och det måste medges att jag är ganska bra på att njuta även av en regnig och lerig tur. Ovan en bild från dagens tur då vi fick beställa syster som fotograf när det ännu saknades ett foto för Syd-Afrika albumet.

Höstiga hälsningar

fredag 7 september 2012

Att leva med skurgolv

 



Nu har jag levt med skurgolv i drygt ett år och kan konstatera att jag är nöjd med det. Vi fick inte tag på gamla golvplank till hela huset, så i köket och hallen satte vi in nya. Kvaliteten går ju tyvärr inte på långt när att jämföra med gamla, tätvuxna plank av bästa kvalitet, men man kan ju inte få allt man önskar, eller hur? Vi har inte behandlat golvet alls eftersom vi ville ha skurgolv. Till den vanliga veckostädningen hör alltså bara dammsugning av golvet. Cirka en gång på två månader skurar jag golvet med kallt vatten och tallsåpa. Vartefter åren går sägs golvet bara bli vackrare och mera lättskött. I dagsläget kommer det ganska fort fläckar, eftersom träet inte ännu fått den avstötande karaktären den får med åren och skurningarna, men de flesta fläckar försvinner ändå med tallsåpa. Visst finns det märken och fläckar som inte går bort, men det hör till huset. Vi lever och använder, sliter och bor. Varför skulle det då inte få synas?
Och vad går upp mot känslan av ett nyskurat trägolv?


onsdag 15 augusti 2012

Biblioteket



 Biblioteket närmar sig färdigställning och böckerna har äntligen fått en egen plats. Till all lycka finns ännu två hela hyllrader nästan tomma som bara väntar på att fyllas. Maken är närmast euforisk över sitt nya favorit-rum och sticker iväg upp på vinden nästan varje kväll när jag tar natt. Som han har väntat och längtat unnar jag honom verkligen den glädjen.

lördag 11 augusti 2012

Hundhage



När det blev aktuellt för oss att fundera över hundhage försökte jag leta idéer på webben. En hundhage är sällan något som direkt förskönar omgivningen och jag hoppades hitta någon variant som jag kunde tänka mig att slå upp på vår gårdsplan. Tyvärr hittade jag inte en enda bild på en vettig hundhage på hela webben. Därför ger jag här mitt bidrag till denna kategori, om någon annan till äventyrs skulle leta idéer . 

Vi funderade från och till var hagen skulle placeras och kom till sist fram till att det blir mest praktiskt om vi utnyttjar "dyng-utkastet" på föusi och gör hundkojan inomhus. Resultatet blev att Saba fick en egen kalvkätte att sova i inne i föusi.

Håller fortsättningsvis fast vid att det finns vackrare kreationer än en hundhage att pryda sin gårdsplan med, men jag känner i alla fall att jag kan leva med denna. Några strykningar med målfärg ännu, och lite annat finslip, så får det vara bra så.


måndag 6 augusti 2012

Sommarn som kommit och gått

Sommaren har kommit och (nästan) gått och bloggen har också fått ett oplanerat sommarlov. Nu har det börjat skymma igen och det blir så småningom mera inomhusvistelser. Sommaren har innehållit en hel del program av olika slag och nedan följer lite bilder från de senaste 2 månaderna.

 Hängmattan hade jag planerat att slänga mig i då och då under sommaren, men det förblev bara en dröm.
 Loppis hör sommaren till och dessa gulliga oljelampor inhandlades på gammaldags torg.
 En röd soffa har fått flytta in från "föusi". Den behöver nog en omgång av restaureringsiver, men än är den inte i tur. Det virkade överdraget är även det inhandlat på gammaldags torg.
 Vi har slappat ute till havs...
 ... och njutit av familjeliv i sommarvärmen.

Nu har vi redan hunnit jobba en vecka och livet återgår till det normala. Än är jag inte redo att ta farväl av sommaren, men hösten knackar på. Dock hoppas vi på lite mera sol och sommarvärme ännu, men vi får nöja oss med det vi fått. 

Ha en skön sensommar!