måndag 25 mars 2013

Finporslin

Jag är inte den typen som köper gammalt Arabia-porslin för dyra pengar och inte heller söker jag aktivt efter sådan. Om jag däremot FÅR dylikt blir jag förstås glad, som dessa söta kaffekoppar svärmor köpte åt mig från loppis. Några fat fattas, så nu håller jag ögonen öppna efter Arabia-porslin i alla fall, för att komplettera servicen.

 Lite roligt känns det att få servera kaffe i såhär söta och spröda kaffekoppar. För övrigt är jag fascinerad över mängden Arabia-porslin som producerats genom tiderna. Det finns ju massor av varianter och modeller! Jag är verkligen ingen porslinssamlare som håller koll på märken, men allt som oftast när man vänder på nån kopp man ser på loppis så hittar man Arabiastämpeln under.

fredag 15 mars 2013

Måla med pigment

Jag hittade en så frestande pigmentfärg (Verona grönjord) till kvisten att jag inte kunde låta bli att testa den. I vanliga fall målar jag med färdiga linoljefärger, men nu fick jag anledning till att blanda en egen färg. Jag kunde konstatera att man lätt blir lurad av pigment, eftersom färgen blev jättemörk fast pigmentet var ljust. Som tur var råkade jag ha ett vitt pigment hemma som lämnat över sen jag gjorde limfärgen till taket, så slutligen blev det kanske 70% vitt pigment och 30% grönjordspigment. Kan konstatera att man egentligen inte borde fota färg, eftersom det sällan ser lika ut som i verkligheten, men något ditåt blir det väl.




 Känner mig inte helt hemma med färgen, jag väljer oftast lite murriga och dova färger, men tycker ändå att det kunde passa med lite piggare färg till kvisten. Rummet känns lite som ett sommarrum eller lusthus, med sina stora spröjsade fönster, så tror nog att resultatet blir bra sen när allt det övriga blir målat och jag får inreda lite. (Måste tillägga att bänken är målad med samma färg, fast den ser mycket blåare ut på bilden.)

lördag 9 mars 2013

Dagens inköp: 12,8 m bänk



 Idag har vi köpt 12,8 meter bänk. Inte illa! Nu kan vi ställa till fest närhelst andan faller på. Inköpet kan kanske tyckas vara lite onödigt, men vi gillar gäster. Har länge drömt om att skapa en årlig skördefest-tradition här i vår trädgård på Lufolk, men än har vi inga odlingar att skörda. Om inte förr så när den dagen väl blir av så kommer bänkarna till användning och om någon behöver vid tillfälle så vet ni nu var ni kan låna. (Inspektören har kontrollerat att bänkarna håller sig till alla säkerhets- och EU-märkningar, ifall någon undrar).

tisdag 5 mars 2013

En bit bord

Till vårt stora kök behövs ett rejält bord, ett långt och helst ett gammalt sådant. Vi har räknat med att det inte går att hitta ett gammalt som ändå är tillräckligt högt så att maken får in benen under bordet, så innerst inne har jag hela tiden räknat med att vi får göra det själv. Nu har jag äntligen kommit till skott med tillverkningen, tack vare en snickarkurs som ordnas på Medborgarinstitutet. Varje måndagkväll packar jag mitt träverk i bilen och åker iväg till slöjdsalen. Tyvärr har jag insett att jag inte kommer att bli klar under kursen, men en bit på väg hinner jag väl komma. Det första benet är snart färdigt svarvat, ringarna är ännu för klumpiga, så de behöver svarvas ner på både bredden och höjden, men sen är det bara att ta itu med nästa. Intressant med utmaningar, jag är absolut ingen snickare, men huvudsaken är att det blir ett bord av det hela så småningom. Modellen är traditionell allmoge med svarvade ben, gamla golvplankor som bordsyta och tre utdragslådor under bordsskivan. Får visa mera bilder sen till hösten, när jag förhoppningsvis är klar med projektet.