onsdag 25 mars 2009

Beslutsångest

Lufolkarna har de senaste veckorna hamnat i en svår beslutsångest. Ritningarna på vårt drömhus var så gott som klara när vi fick erbjudande om att köpa ett gammalt timmerhus från 1800-talet, färdigt att plocka ner och flytta. Från och till har vi nu funderat och i drömmarna och tankarna redan beslutat oss för hus modell äldre. Men nu börjar det luta mot nybygget igen, eftersom timmerhuset är för dyrt och kräver massor med jobb innan det blir inflyttningsklart. Dessutom är det jättestort och blir således dyrt att hålla varmt. Men mäktigt är det och väldigt lockande... Väljer vi med hjärtat blir det det gamla huset. Väljer vi med förståndet blir det nybygget. Vilket hus röstar ni för?
Alternativ 1 (Nybygge)
- 7,5 x 14,5 m, kilstensgrund, tegeltak
-Kvisten är vi ännu inte nöjd med. Den skall bli lite mera nersänkt, lite bredare och högre. Dörrarna blir pardörrar utan fönster, fönstren spröjsas mera.
-Taknocken skall oxå höjas lite för att få mindre takvinkel och således få huset att se smalare ut
-Bottenritningen till övervåningen är ännu inte helt klar, men vi tänker nog inreda halva vindsvåningen. Där kommer vårt sovrum och ett bibliotek på gaveln (ovanför köket). Sen får vi oxå plats för ett större wc + ett klädförråd.

Alternativ 2 (Timmerhus)


- 8 x 20,5 m, varken grund el. tak medföljer

- gamla, breda golvplankor medföljer till de flesta rummen

- välvda spårtak i flera rum, i övriga rum breda takbrädor

- 3 plåtugnar

- gammalt fönsterglas (utan karmar) samt gamla spegeldörrar ingår

- nedre våningen skulle komma att inrymma storstuga, stort sovrum, klädförråd, bastu, badrum/tvättstuga, bibliotek, litet u-kök

- övre våningen skulle lämna oinredd tillsvidare, men absolut inredas med tiden om bara pengarna tillät, för fin för att lämna osedd och oanvänd! :-)

6 kommentarer:

Lundagård... sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lundagård... sa...

Kul att se, skall kommentera på mail!

Maria sa...

ja du....där har ni att fundera på....både för och nackdelar med båda alternativen....nybygge är ju ett nybygge - den äkta känslan är ju då borta....däremot det gamla, ja, det är ju helt underbart men blir säkert dyrare :O( MEN man ska ALLTID följa sitt hjärta och strunta i vad andra tycker, det är ju ert hem!

Takbjälkarna i taket ser ju fantastiska ut, skulle ni lämna det så?

Lantliga drömmar sa...

Jaa, du, det är inget lätt val!
Du har så rätt i det du skriver, det är ett väldigt stort hus ni skulle flytta, och dyrt blir det ju med uppvärmning och så, och vad ska man fylla allt med...?
Å andra sidan är det ju så härligt, och den gamla charmen får man inte i nybyggt!

MEN, samtidigt är ert nyritade hus så perfekt, just i och med att det ser så gammalt ut, och med gamla spegeldörrar, kilstenar osv så blir det ju inte splitter-nytt heller! Så lite gammal-känsla får ni ju!
Jaa, ni har mycket att fundera på, och jag vill inte påverka er alls, men hur mycket jag än tycker att ni skulle vara såå stronga ifall ni tog det gamla, så känner jag just nu att det nya inte alls är dumt...! :) Utvändigt ser det ju precis sådär gammalt ut och som om det alltid hade stått på er tomt, och det har det ju nästan ;)

Anonym sa...

Ja, du....det var inte lätt!! Vi funderade också mycket på hur vi skulle göra med vårt...renovera helt eller riva. Men det var nog jag som ville renovera och det blidde så. För som sagt var, den känslan som finns i ett gammalt timmerhus går inte att få i ett nytt, så är det bara. Men jag är nog helt säker på att det nya kommer att bli fint oxå. Det "gamla" ser ju faktiskt stort ut, och det beror ju på hur stort hus man vill ha och hur många ni blir:)
Jättemycket jobb är det ju nog med att först plocka ner o flytta ett hus. Vi behövde ju inte flytta nåt, istället fick vi flytta vägen för den gick alldeles intill husknuten:)
Jag tror att jag röstar för det gamla huset, och vill ni ha ett gammalt hus ska ni absolut satsa på det! Vi trivs väldigt bra i vårt gamla o skulle inte vilja ha ett nytt!:) (nackdelen är att det aldrig blir färdigt, iaf inte hos oss:) )

Lantliga drömmar sa...

Nej men, är det sant! :) Jag tror inte ni kommer att ångra er, hur härligt det gamla huset än skulle ha varit! :)

Överlopps blev det inte här hemma, men vid Kangasmestarit finns nog tyg kvar ;)

Ha en välsignad helg!